donderdag 12 april 2012



In 1875 werd de Noord-Hollandse vereniging het Witte Kruis opgericht door de directeur van de NV Herstellingsoord de Trompenberg, dr J. Penn en de commisaris daarvan dr. J.F. van Hengel. De doelstelling van de vereniging was te trachten ook in vredestijd 'de ellenden des levens te lenigen'. Daartoe behoorde de bestrijding van epidemieƫn, besmettelijke ziekten en de hulpverlening daarbij. Het Witte Kruis richtte hiervoor het herstellingsoord Heideheuvel voor vrouwen en meisjes op. Het Herstellingsoord werd in 1880 op flinke afstand van de Trompenberg te midden van akkerland gebouwd. Ontwerper was J. De Groot. Hij maakte een zeldzaam voorbeeld van neogotiek, waarbij invloeden van de Moorse architectuur in de uitwerking van de gevelbeƫindiging te zien zijn.

Het pand is het enige overgebleven gebouw dat representatief is voor deze vorm van gezondheidbevordering in die tijd. Wel is het pand in de loop van de jaren gewijzigd en uitgebreid. De leden van de vennootschap waren aan het einde van de jaren 80 van de 19de eeuw al van plan in de buurt van Heideheuvel een crematorium te bouwen. Het door architect A. Salm ontworpen crematorium is echter niet gerealiseerd. In 1925 werd een forse uitbreiding in baksteen gerealiseerd naar het ontwerp van C. De Groot (zoon van J. De Groot). In de tuin stonden verder allerlei opstallen die belangrijk waren voor het genezingsproces, zoals huisjes en lighallen.



Het complex maakt nu deel uit van het Media Park en is eigendom van de NOS. Aanvankelijk had de NOS het pand in gebruik als kantoorruimte, in latere jaren werd de serre gebruikt als studio Heideheuvel.

De eerste uitzending was het late avondprogramma M2 met Mart Smeets en Maartje Van Weegen. Opgevolgd door een ander "late night" programma: Na Elven. Tijdens het EK voetbal 2000 kwam het NOS programma Huis van Oranje (presentatie Paul de Leeuw) niet alleen uit de studio maar ook de tuin voor de serre, met veel publiek, speelde een grote rol. Bij het huwelijk op 2 februarie 2002 van Prins Willem-Alexander en Maxima kwam het avond programma uit studio Heideheuvel. In februari 2002, tijdens de Olympische spelen in Salt Lake City kwam het ochtend programma Studio Sport: Olympisch ontbijt uit Heideheuvel. Ook daarna bleef het een populaire studio voor Sportprogramma’s. Bijvoorbeeld: Studio Sport WK 2002 en later NOS Studio Voetbal dat startte in augustus 2002. Voor het laatst werd studio Heideheuvel gebruikt voor live programma’s in 2004; 100 dagen Studio Sport zomer met aandacht voor 3 grote sport evenementen: Roland Garros, Tour de France en het EK 2004. In 2009 werd nog wel de uitreiking van de Nipkow schijf opgenomen.

In 2006 is het pand volledig gerenoveerd en zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. Stichting Media Academie – het opleidingsinstituut voor Radio, Televie en Crossmedia – is de bewoner van het pand geworden. In de villa is op de begane grond een restaurant gekomen en daarboven zijn vooral kantoren ingericht. In de aanbouw zijn de 2 televisie studio’s, 15 moderne multimediale trainings- en vergaderruimtes, editsuites en viewingruimtes ingericht.

Op 17 oktober 2006 werd tijdens een feestelijke ceremonie het pand officieel geopend door Harm Bruins Slot, de voorzitter van de Stichting Media Academie en tevens voorzitter Raad van Bestuur Publieke Omroep. In de zomer van 2009 is de Stichting Media Academie onderdeel geworden van de Twice Group, moederbedrijf van een aantal opleidingsinstituten.

De afgelopen jaren is Villa Heideheuvel naast de media gerichte evenementen zeer geschikt bevonden als locatie voor trainingen, vergaderingen, seminars en productpresentaties van 2 tot 80 personen.

Villa Heideheuvel op het media park is nu de meest unieke en centraal gelegen vergaderlocatie in Midden-Nederland!

Geen opmerkingen: